Het Britse Lagerhuis heeft maandagavond opnieuw geweigerd vervroegde verkiezingen goed te keuren. Premier Boris Johnson wilde dat die op 12 december gehouden zouden worden, maar kreeg onvoldoende steun.

Johnson ziet vervroegde verkiezingen als een manier om de impasse rond de Brexit te doorbreken. Zijn Conservatieve Partij heeft geen meerderheid in het Lagerhuis. Daardoor was hij ook maandag weer afhankelijk van de steun van de oppositie, omdat twee derde van de parlementariërs moet instemmen met een vervroegde stembusgang.

De premier had de steun nodig van 434 Lagerhuisleden, maar kwam daar niet bij in de buurt. 299 parlementariërs waren voor vervroegde verkiezingen en 70 stemden tegen de motie. De rest onthield zich.

De premier vroeg het parlement al twee keer eerder om vervroegde verkiezingen, maar daar was steeds te weinig draagvlak voor. De grootste oppositiepartij Labour heeft feitelijk een veto over de kwestie. Partijleider Jeremy Corbyn heeft gezegd in principe wel voor verkiezingen te zijn, maar pas als de dreiging van een Brexit zonder deal helemaal van tafel is.

Johnson wil nu via omweg verkiezingen afdwingen

In reactie op de beslissing van het Lagerhuis kondigde Johnson aan een speciale verkiezingswet in te dienen om alsnog verkiezingen mogelijk te maken op 12 december. Daarvoor is geen ‘supermeerderheid’ van twee derde van de parlementariërs voor nodig, maar volstaat een gewone meerderheid. De kans is groot dat er via deze omweg wel verkiezingen in december plaats kunnen vinden.

Nadeel voor Johnson is wel dat er op die wet amendementen kunnen worden ingediend die ongunstig voor hem kunnen uitpakken. Zo zijn de Schotten en Liberaal-democraten best bereid zo’n wet te steunen, maar eisen ze wel dat ook minderjarigen en EU-burgers een stem krijgen en die zullen veel progressiever stemmen dan de gemiddelde Brit.

Ook willen ze verkiezingen op 9 december in plaats van 12 december, zodat Johnson geen tijd heeft de benodigde wetgeving voor zijn Brexit-deal alsnog door het parlement te loodsen. En omdat veel studenten op 12 december vanwege het einde van het semester al thuis zullen zijn bij hun ouders en daardoor niet kunnen stemmen in het kiesdistrict waar ze geregistreerd staan.

Brexit-uitstel tot 31 januari

Eerder op de dag liet EU-president Donald Tusk weten dat de Europese Unie de Britten uitstel van de Brexit verleent tot 31 januari. Frankrijk heeft daar na enigszins morren mee ingestemd.

De Britten krijgen wel de optie om de EU eerder te verlaten als er al voor die tijd politieke goedkeuring is voor de Brexit-deal die Johnson heeft gesloten.

Uit een peiling van YouGov blijkt overigens dat minder dan een kwart van de Britten denkt dat de Brexit echt op of voor 31 januari geregeld is. Van alle ondervraagden denkt 22 procent zelfs dat er helemaal geen Brexit komt.

LEES OOK: EU verleent de Britten uitstel voor de Brexit tot 31 januari 2020, twittert Donald Tusk